Süper Anne Sendromu

Süper Anne Sendromu

Sanayi devrimi ile dünyada, 19. yüzyılın sonlarında da ülkemizde, kadınların “ücretli işçi” ve 20. yüzyıl başlarında da “devlet memuru” olarak kabul edilmesiyle kadının toplum içinde aldığı roller farklılaşmış, çoğalmıştır.

Eskiden evinin düzeninden, çocuğunun iyi yetişmesinden veya günlük ev yaşamının sorunsuz yürümesinden sorumluyken şimdi, birçok kadın çalışma hayatında da kendine bir yer bulmak, kariyer hedeflerini gerçekleştirmek için çabalamaktadır.

Bu durum, kadınlara yeni özgürlük alanları getiriyor gibi görülse de anne olan bir kadın, hem iş hayatında tutunmaya, hem ev işlerini aksatmadan yapmaya, hem de çocuklarına vakit ayırmaya çalışmaktadır ve böylece süper anne sendromu ortaya çıkmaktadır.

Başarılı bir kadın görüldüğü zaman sanki çocuğun bakımı sadece annenin rolüymüş gibi hem anne olup hem de nasıl bu kadar başarılı olduğunu sorulur. Oysa ki bu görev sadece kadının değildir ancak, kariyerinde başarılar elde eden bir erkeğe “hem baba olup hem nasıl bu kadar başarılı oldunuz” sorusu sorulmaz. Bu durum, pek çok kadının üstünde bir baskı ve yük oluşturmaktadır.

Toplumsal algı nedeniyle çalışan kadın çocuklarıyla daha az vakit geçirdiği, daha az ilgilendiği yönünde kendisini suçlamaya başlar ve sağlıksız bir çocuk yetiştireceği endişesine kapılır. Oysa ki psikoloji literatürüne baktığımızda çocukla kurulan güvenli bağın, çocuğun sağlıklı bir şekilde yetişmesinde en önemli unsur olduğu açıkça görülmektedir.

Bu düşüncelerle omuzlarına adeta bir pelerin takan kadınlar “süper anne” olmaya çalışır. Kendilerine daha az vakit ayırmaya başlarlar, ev içi ve iş hayatlarında ise daha çok çalışmaya gayret gösterirler.

Örneğin, çocuğunu bakıcı veya büyükanne desteği ile büyüttüğü için kendini suçlayan bu annelerde, suçluluk duygusunu bastırmak için yoğun bir performans kaygısı görülmektedir. Hem bu kaygıyla hem de yorgunlukla baş edemeyen kadınlar yavaş yavaş tükenmeye başlar.

Özetle, toplumsal cinsiyet rollerinin dayattığı “süper anne” algısı özellikle sosyal medya aracılığıyla birçok kadının karşısına çıkmaktadır. Unutmayın, dinlenmek sizin de hakkınız ve hayattaki tek rolünüz her şeye yetişen bir anne olmak değil!

 

Hazırlayan:

Psk.Melis Sağlam

 

Kaynakça:

https://www.dbe.com.tr/tr/cocuk-ve-genc/11/super-anne-sendromu/

Gündüz, Ş. (2017). Kariyer Basamaklarinda Kadinin Düşmani Olarak Kendisi: Süper Anne Sendromu, Görünmez Kadin Sendromu Ve Külkedisi Sendromu. DergiPark, 35.