Bağlantı Kurmanın Önemi

Bağlantı Kurmanın Önemi

İnsan, sosyal bir varlıktır. Sosyalleşme, insanı sosyal sistemin üyesi haline getiren süreçtir. Farklı insanlar görmek, onlarla etkileşime geçmek bir gereksinimdir. Bu sebeptendir ki Abraham Maslow, İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidinin üçüncü basamağına “Ait Olma/Sevgi” ihtiyacını koymuştur.

Bir bireyin: "Ben yaşamak için kimseye ihtiyaç duymuyorum." düşüncesi ve yaşayışıyla birlikte Ait Olma/Sevgi basamağının minimum düzeyde dahi doyurulmaması, bireyde içsel huzursuzluğun başlangıcı kabul edilebilir.

Sosyal bağlantının sağlığımız üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir bilimsel araştırmada, doğru ve güçlü sosyal bağlantı kurmanın; daha uzun ömürlü olma şansını %50 oranında arttırdığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hastalıkların iyileşme hızını artırdığı görüldü.

Araştırma sonucunda sosyal bağlantı yoksunluğunun sağlığa obezite, sigara, diyabet ve yüksek tansiyondan daha fazla zarar verebileceği ortaya çıkarıldı. Stanford Medicine’ de yayınlanan bir başka makalede, başkalarıyla sağlıklı sosyal bağlantılar kuran kişilerin anksiyete ve depresyon yaşama riskinin de azaldığı, daha özgüvenli ve empatik bireyler olduğu ve kendini daha güvende hissettiği ifade edildi.

Sosyal bağlantı kurmak her zaman bir sürü arkadaş edinmek değildir. Hiç ailesi-arkadaşı olmayan, içe dönük ve yalnız kişilerin de içsel olarak bağlantıda hissetmesi mümkün. Buradaki mesele tamamen içe bakışla; kendimize şefkat ve destek vermek.

Son yıllarda nörobilim alanında yapılan çalışmalar da bize, vagus sinirinin sosyal bağlantıdan doğrudan etkilendiğini göstermiştir.

Sinir sistemimiz, güvende hissetmek için iletişim kurma ihtiyacı hissetmektedir. Sosyal olarak bağlantı kurmak, hayatta kalma tepkilerinden biri olarak önceliğimiz olmak durumundadır.  Buradan hareketle, ufak bir sohbetin bile sağlığımız üzerinde büyük etkileri olabileceğini söylemek artık mümkün.

İletişim kurarken tüm bunları bilerek hareket etmek, ihtiyaçlarımızı anlamamıza ve başkalarına destek olabilmemize yardımcı olacaktır.

 

Hazırlayan: Psk. Burcu Aydın

 

Kaynakça:

'The Social Nervous System, a New Addition to the ANS'' Şuradan alındı: https://feldmanwellness.com/the-social-nervous-system-new-addition/

https://www.google.com/amp/s/mhthayat.haberturk.com/sosyallesmek-neden-onemlidir-1074670-amp

Katherine Schreiber ''How Reletionships Regulate Our Nervous System'' (4 Kasım 2019) Şuradan alındı: https://www.rehabs.com/pro-talk/how-relationships-regulate-our-nervous-system/