Beslenmenin Mutlulukla Bir İlgisi Olmalı

Beslenmenin Mutlulukla Bir İlgisi Olmalı

Beslenme, yaşamımızı devam ettirmek için en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Sabah uyanıp akşam oluncaya kadar birçok kez düşündüğümüz soru, “Ne yesem?” sorusu olabilir. Hayatımızı tamamıyla etkileyen beslenme tabii ki psikolojimizi de etkiliyor.

Bazılarımız acıktığında çok somurtkan veya sinirli olabiliyorken, bazılarımız stres yapınca bir şey yeme ihtiyacı hisseder, bazılarımız depresif bir ruh halinde ise yediği ufak bir çikolata parçası bile biraz olsun keyfini yerine getirmeye yeter.

Cemal Süreya’nın: “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” sözünü doğrulayan bir araştırmadan söz etmek istiyorum.

Bu araştırmanın sonucu gösteriyor ki güne kahvaltı yaparak başlayan insanların mutluluk puanı, yapmayanlara göre daha yüksek çıkmıştır. Yani, sabahları yapılan sıkı kahvaltı gün içerisinde daha fazla mutlu ve enerjik hissetmemizde büyük bir katkı sağlıyor.

Beslenmenin depresyon üzerindeki etkisi ise aynı şekilde yapılan araştırmalar ile desteklenmiş ve fast-food, şekerli gıda, kızarmış hazır veya işlenmiş yiyecek tüketen insanlarda depresyon riski yüksek çıkmıştır.

Son olarak, ruh sağlığını olumlu yönde etkileyen yiyeceklere de değinmek faydalı olacaktır. Örneğin, kuruyemişler, enerji getirmekle kalmayıp serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı oluyor. Önemli protein kaynaklarından olan yumurta da mutluluğun bir parçası olarak görülüyor.

Beslenme ve diyetetik alanında uzmanlara göre, kabak çekirdeği, içerdiği amino asit sayesinde serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor. Bitter çikolata, muz, ceviz, bezelye, kuru incir, badem, sarımsak, avokado, bal gibi besinler de içerdiği çeşitli vitaminlerden ötürü enerji ve mutluluğu beraberinde getiren öncü besinler olarak karşımıza çıkıyor.

Hatırlamamız gereken en önemli ayrıntı ise bu besinleri dengeli bir şekilde tüketmenin duygularımızı olumlu yönde etkileyeceği gerçeğidir.

Beslenmenin psikolojimiz üzerindeki etkisi daha birçok araştırmanın konusu olmuştur. Araştırmaların sonuçları da bize; pandemi döneminde hepimiz evlere kapandığında en aktif olunan yerlerden bir tanesinin mutfak olmasının tesadüf olmadığını kanıtlar niteliktedir.

 

Hazırlayan: Psk. Burcu Aydın

 

Kaynakça:

Çobanoğlu, Z.S.Ü, Altuntaş Y., Karamustafalıoğlu K.O, Şengül A, Çobanoğlu N., ( 2008)  Tip 1 ve Tip 2 diyabet mellitus hastalarında yeme bozuklukları ve bozulmuş yeme davranışı. Düşünen Adam: Psikiyatrik ve Nörolojik Bilimler Dergisi, 21:24-3

Topbaş, E., Bingöl, G., Pelitli, S., N., Tezel, H., Önder,S., Şahin G., (2019). Üniversite öğrencilerinde anoreksiya nevroza belirtileri ve ilişkili faktörlerin araştırılması. Psikiyatri Hemsireliği Dergisi. DOI: 10.14744/phd.2019.22448 J Psychiatric Nurs 2019;10(3):204-210

Yüzbaşıoğlu E., (2020). Mutlu eden yiyecekler nelerdir?. HThayat.05 Aralık.

https://gonullupsikolog.org/blog/beslenmemiz-psikolojimizi-nasil-etkiliyor