Plasebo Etkisi: Zihnin İyileşmeye Etkisi

Plasebo Etkisi: Zihnin İyileşmeye Etkisi

Düşüncelerimiz bedenimizin iyileşmesine etki edebilir mi? Kesinlikle evet, zihin vücut üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir ve bazı durumlarda vücudun iyileşmesine bile yardımcı olabilir. Zihin bazen sizi kandırarak sahte bir tedavinin gerçek terapötik sonuçları olduğuna inandırabilir, bu fenomen psikolojide plasebo etkisi olarak bilinir.

Hasta yakınları tarafından tekerlekli sandalye ile getirilen 30 yaşlarında kadın hasta, bazı şikayetlerden yakınıyordu: Nefes alamama, ellerde uyuşma, genel halsizlik, isteksizlik, yorgunluk, vücutta ağrılar, başta uyuşma… Ailesi, son birkaç gündür bu durumda olduğu ve yürüyemediğini anlatmıştı. Yapılan tüm muayene ve tetkiklere rağmen bir tanı koyulamadı, çünkü şikayetleri hiçbir hastalıkla uyumlu değildi. Bunun üzerine bir adet C vitamini enjektöre dolduruldu. Elinde enjektörle hasta yanına giden doktor, hasta ve yakınlarının duyacağı şekilde yüksek sesle “Sorununuzun nedenini anladık, şimdi yurtdışından yeni getirilmiş çok etkili olan bir ilaç vereceğim size. Yaklaşık 30 dakika içinde etki gösterecektir, tüm şikayetlerinizin geçmesi lazım.” dedi, hastaya C vitamini enjeksiyonunu yaptı ve “yarım saat sonra tekrar sizi muayene edeceğim.” diyerek hastanın yanından ayrıldı. Aradan yarım saat geçtiğinde, adeta o hasta gitmiş, yerine bütün ağrı ve sızıları geçmiş gülümseyen bir kadın gelmişti.

Ancak plasebo etkisi, pozitif düşünceden çok daha fazlasıdır. Bu tepki oluştuğunda, pek çok insan, özünde bir "şeker-su içeren hap" olan şeye pozitif tepki verdikleri konusunda hiçbir fikre sahip değildir. Plasebolar, doktorların ve bilim insanlarının yeni ilaçların fizyolojik ve psikolojik etkilerini keşfetmelerine ve daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için tıbbi araştırmalarda sıklıkla kullanılır.

Çoğu durumda, kişi aldığı tedavinin aslında bir plasebo olduğunu bilmez. Bunun yerine, gerçek tedavi olduklarına inanırlar. Plasebo, tam olarak gerçek tedavi gibi görünecek şekilde tasarlanmıştır, ancak maddenin tedavi ettiği iddia edilen durum üzerinde gerçek bir etkisi yoktur.

Plasebo etkisinin insanların nasıl hissettiği üzerinde güçlü bir etkisi olabilir, ancak bunların altta yatan bir durum için bir tedavi olmadığını hatırlamak önemlidir.

 

Kaynakça:

https://www.verywellmind.com/what-is-the-placebo-effect-2795466

Margo, C. E. (1999). The placebo effect. Survey of ophthalmology44(1), 31-44.

Rosenthal, D., & Frank, J. D. (1956). Psychotherapy and the placebo effect. Psychological Bulletin53(4), 294.

Hall, K. T., Loscalzo, J., & Kaptchuk, T. J. (2015). Genetics and the placebo effect: the placebome. Trends in molecular medicine21(5), 285-294.