Seyahat Bağımlılığı

Seyahat Bağımlılığı

Bildiğimiz kadarıyla, çok fazla seyahat etmekte herhangi bir problem yoktur. İnsanlar zamanın başlangıcından beri bir yerden başka bir yeri keşfetmeye ve dolaşmaya meyillidirler. Seyahat etmek, mutluluk, tatmin, güveni artırmak, ufukları genişletmek, sizi daha yaratıcı kılmak ve her şey yolunda ile eş anlamlıdır. İdeal olarak, ne kadar çok seyahat ederseniz, birçok yönden o kadar iyi bir insan olursunuz. Ancak bu, yelpazenin bir ucu. Daha gizli ve kötü şöhretli terim hakkında konuşalım: seyahat bağımlılığı.

Neredeyse her zaman seyahat ediyor musunuz? Tüm paranızı seyahate mi harcıyorsunuz? Bir seyahatten eve geldikten sonra kendinizi depresyonda hissediyor musunuz? 1800'lerin ortalarında adlandırıldığı şekliyle seyahat bağımlılığı veya Dromomania, hastaların seyahat etmeyi bırakmak istemedikleri bir durumu ifade eder. Bunun için işlerini feda etmeye, sınırlarının ötesinde harcamaya ve hatta seyahat şehvetine ailelerini ve eşlerini terk etmeye hazırlar.

Genel Bakış ve Gerçekler

2000 yılında DSM’de hem psikiyatrik bir sorun hem de dürtü kontrol bozukluğu olarak listelenmiştir. Bağımlılık tamamen psikolojiktir ve uyuşturucu veya alkol bağımlılığı gibi biyokimyasal değildir.

Seyahat bağımlılığının bir virüs gibi yayılması sürpriz değil. Bu sorun, dünyanın herhangi bir yerine seyahatlerinde yüzlerce hikaye yayınlamak isteyen sosyal medya meraklıları sayesinde, Y kuşağı arasında daha yaygın olduğunu söyeleyebiliriz.

Belirtiler ve Komplikasyonlar

Her zaman gevşetici bir gezi ve unutulmaz bir deneyim ile başlar. Ancak siz farkına varmadan, şu belirtilerden birkaçını veya daha fazlasını da yaşarsınız:

1. Her yolculuktan eve döndüğünüzde depresyona girersiniz. İlk birkaç gün normal bir hayat yaşamaya başlamak için biraz zaman ayırmanız sorun değil, ancak sorun daha uzun süre devam ederse sorun olur.

2. Mevcut seyahatinizde bir sonraki seyahatinizi zaten planladınız.

3. Paranızı yalnızca seyahat için harcarsınız (veya fazla harcarsınız).

4. Her zaman seyahat etmeyi düşünürsünüz.

5. En sevdiğiniz film türü seyahat belgeselleridir

6. Seyahatle ilgili kitap, blog, içerik okumayı seviyorsunuz.

7. Çalışmayı sevmiyorsunuz ve sadece 9'dan 5'e kadar olan işinizden uzaklaşmak istiyorsunuz.

8. Otellerde kendinizi evinizden daha mutlu hissediyorsunuz.

9. Sürekli dışarıda yemek yeme dürtüsü vardır.

10. AVM'leri ziyaret ettiğinizden daha fazla havaalanlarını ziyaret ediyorsunuz.

11. Pasaportunuzu her yere yanınızda götürüyorsunuz.

12. Herkesten daha fazla uçak miliniz var.

13. Dünya haritalarına bakmayı tablolardan veya sanat eserlerinden daha çok seviyorsunuz.

 

Psk. Berfin Gurbet Mutlu

 

Kaynakça:

https://www.yourdictionary.com/dromomania

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dromomani