Bazen Vazgeçmeyi Bilmek Lazım

Bazen Vazgeçmeyi Bilmek Lazım

İlk kez Alex Kacelnik tarafından “Concorde Yanılımı” adı ile ortaya atılan bu yaklaşım; çok emek harcanan şeylerden başarısız ve zararlı olduğunu bile bile vazgeçmeme durumları için kullanılmıştır.

Bizim kültürümüzün bakış açısıyla ifade edecek olursak, atalarımız bu durumlar için: “Olmayacak duaya amin demek.” sözünü kullanmışlardır. 

Bu teoriye göre, insanlar kazançlarından çok, yitirdikleri için harekete geçiyor ve yitirilenler biriktikçe insanlar daha riskli davranışlar içine girebiliyor. Concorde yanılımına sahip bireyler, kaybetmeyi kabul etmedikleri için geçmişin düzeleceğine inanarak aynı durumu sürdürmeye devam ederler.

Tıpkı bize zararı olan ilişkilerimizi, sonucunu bildiğimiz halde; bir süredir çaba sarf ettiğimiz, duygusal anlamda yatırım yaptığımız, emek verdiğimiz için mantıklı karar vermekten uzaklaşarak ilişkiden vazgeçmeyip, sürdürmeye devam etmemiz gibi.

Yanılgının isminin hikayesi ise İkinci Dünya Savaşı sonrasına dayanmaktadır. İngiltere ve Fransa’nın işbirliği ile üretimine çok fazla para ve zaman harcanan Concorde isimli süpersonik bir uçak yapılmıştır. 

Concorde uçağı henüz deneme uçuşunda beklentilerin altında performans sergiliyor ve başarısız bulunmuştur.  Diğer uçaklarla kıyaslandığında ise yakıt maliyeti çok fazla ve yolcu taşıma kapasitesi çok az bulunmuştur. Güvenirliği de yeterli bulunmayan Concorde uçağı üretimine, o güne kadar çok fazla maddi manevi masraf edilmesi sebebiyle projeden vazgeçilmemiş ve proje için para harcanmaya, yatırım yapılmaya devam edilmiştir.

Ne yazık ki 25 Temmuz 2000 tarihinde Concorde uçağı düşmüş ve 113 kişinin ölümüne sebep olmuştur. 

Bu yanılıma düşmemek için vazgeçmeyi öğrenmeliyiz. Unutulmamalıdır ki, hiçbir emek karşılıksız değildir ve emekler beklentiyi karşılayabildiği sürece yararlıdır.

Hazırlayan:

Psk. Burcu Aydın

Kaynakça:

https://www.martidergisi.com/concorde-yanilgisi-ve-iliskiler/

https://www.google.com/amp/s/www.kreatifbiri.com/umut-teorisi-nedir/amp/