İyi Yolculuklar…

İyi Yolculuklar…

Efsaneye göre kuşların hükümdarı olan Simurg, Bilgi Ağacı’nın dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş.

Kuşlar Simurg’a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürlermiş. Kuşlar dünyasında bir şeyler yolunda gitmediğinde Simurg’u bekler dururlarmış. Ama içlerinden onu gören olmamış. Simurg ortada görünmedikçe kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umudu kesmişler.

Simurg’un yuvası, etekleri bulutların üzerinde olan Kaf Dağı’nın tepesindeymiş. Bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg’un kanadından bir tüy bulmuş. Onun var olduğunu anlayan tüm kuşlar toplanmışlar ve hep birlikte Simurg’un huzuruna gidip, yolunda gitmeyen şeyler için yardım istemeye karar vermişler.

Kaf dağına varmak için ise yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekirmiş. Bu vadilerin her biri bir diğerinden daha çetinmiş.

Birincisi; İRADE, ikincisi; AŞK, üçüncüsü; CEHALET, dördüncüsü; İNANÇSIZLIK, beşincisi; YALNIZLIK, altıncısı; DEDİKODU ve yedincisi ; BEN vadileriymiş.

Nihayet yolculuk sona ermiş ve Kaf Dağı’nın zirvesine ulaşmışlar. Geriye sadece 30 kuş kalmış.

Yolculuğun sonunda bu kuşlar görmüşler ki; hepsi iradesine hâkim, hayatı olabildiğince aşkla yaşayan, kendini geliştirip cehaletle yaşamayan, kendine inanan, yalnızlık pahasına ilkelerine bağlı, kendilerini dedikodulardan korumuş ve egosunu eğiten kuşlar olmuşlar.

Farsça ‘’si’’ otuz, ‘’murg’’  ise kuş demektir. Arayışı tamamlayan bu 30 kuş, aslında Simurg’un kendisiymiş. Bilgeliğe giden yol aslında kendilerine giden bir yolmuş. Esasında Simurg’u ararken Simurg olmuşlar bile.

Efsanedeki bu yolculuk bizlerin yaşamımızda kendimize yaptığı yolculuk; geçilmesi gereken vadiler ise bizlerin de yaşamımızda geçtiği/geçmesi gereken yerlere çok benzemiyor mu?

Efsaneden de yola çıkarak; gerçek yolculuk kişinin kendisine yaptığı yolculuktur ve önemli olan öze ulaşmaktır diyebiliriz.

Şimdi, kendi gökyüzümüzün Simurg’u olma zamanı…

 

Hazırlayan:

Psk. Burcu Aydın

 

Kaynakça:

https://porsukkultur.com/simurg-efsanesi/

https://www.dergibursa.com.tr/simurg-ile-yedi-dipsiz-vadi/

https://www.google.com/amp/s/indigodergisi.com/2014/04/efsanevi-kus-simurg/amp/