Çok mu Tatlı Yemek İstiyorsunuz? Belki de Uyku Bozukluğunuz Var

Çok mu Tatlı Yemek İstiyorsunuz? Belki de Uyku Bozukluğunuz Var

Günün akşam saatlerinde tatlı yeme isteğiniz artıyor mu? Peki uykudan önce yenilen tatlıların uyku kalitesini düşürdüğünü biliyor muydunuz? İştah, vücut yağı, kas kütlesi ve ağırlık aslında olağanüstü derecede karmaşık şeylerdir. Hepsi, ne yediğimiz veya ne kadar hareket ettiğimizden çok daha fazlasını etkileyen, metabolizma dediğimiz şeyin etrafında döner. Hormonlar, nörotransmitterler, stres, çevremizin sıcaklığı ve sayısız başka faktör rol oynar. Uyku büyük bir faktör ve yayınlanan bir çalışma bunun nasıl olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar 93 ergeni aldı ve onlara beş gece sağlıklı uyku (9,5 saat uyku) ve ayrı beş gece kısa uyku (6,5 saat uyku) atadı. Ayrıca katılımcılardan her uyku koşulunda neyi, ne zaman ve ne kadar yediklerini kaydetmelerini istediler.

Uykusuz kaldıklarında, ergenler daha fazla karbonhidrat, şeker ve tatlı içecekler tükettiler ve daha az meyve ve sebze yediler. Kaloriler, yağlar ve karbonhidratlardaki farklılıklar özellikle saat 21.00'den sonra belirgindi.

Bu araştırma, çoğumuzun aşina olduğu bir hikayeyi anlatıyor. Stresli veya yorgun olduğumuzda, geceleri daha fazla yeme eğilimindeyiz ve meyve ve sebze yemiyoruz. Abur cubur yiyoruz. Çünkü tadı çok güzel ve bu bizi "rahatlatıyor". Televizyon seyrederken bunu sık sık yapıyoruz. Hepimiz "daha iyi bilmemize" rağmen, stresli veya yorgun olduğumuzda neredeyse her zaman savaşı kaybederiz.

Bunun neden olduğunun hikayesi aslında oldukça karmaşıktır. Birçok hormon, nörotransmiter ve beyin ödül devrelerini içerir. Ancak iyi haber şu ki, bir şeyler yapmak için bu karmaşık hikayeyi anlamanıza gerek yok, sadece daha fazla uyuyabilirsiniz.

Eğer kilonuzla mücadele ediyorsanız ve özellikle geceleri televizyon karşısında diyetinizden çıktığınızı düşünüyorsanız, işte basit bir çözüm: Bunun yerine Yatağa Gidin. Televizyon karşısında "rahatlamak" yerine uykunuzu önceliklendirin. Gerçekte, rahatlamanın iyi bir gece uykusu çekmekten daha iyi bir yolu yoktur.

Psk. Berfin Gurbet MUTLU

 

Kaynakça

Kara McRae Duraccio, Catharine Whitacre, Kendra N Krietsch, Nanhua Zhang, Suzanne Summer, Morgan Price, Brian E Saelens, Dean W Beebe, Losing sleep by staying up late leads adolescents to consume more carbohydrates and a higher glycemic load, Sleep, 2021;, zsab269, https://doi.org/10.1093/sleep/zsab269

Borbély, A. A., & Wirz-Justice, A. (1982). Sleep, sleep deprivation and depression. Hum Neurobiol1(205), 10.

Knutson, K. L., Spiegel, K., Penev, P., & Van Cauter, E. (2007). The metabolic consequences of sleep deprivation. Sleep medicine reviews11(3), 163-178.