Gülmekten Ölüyoruz

Gülmekten Ölüyoruz

Sinema ve çizgi roman dünyasının en sevilen kötü karakterlerinden biri hiç kuşkusuz Joker’ dir.

Son filminde, terapi koltuğuna oturan Joker’in meşhur kahkahasının ardında nörolojik temelli bir sorun olduğunu öğrendik. “Psödobulbar Etki”

Cenazeler, dünyanın neresinde olursak olalım üzgün olmamız gereken yerlerdir.

O ortamda dakikalarca ve durdurulamaz şekilde kahkaha atan ya da doğum günü partileri mutlu olunan ortamlardan biridir ama benzer şekilde ortamda ağlama krizine girmiş birini düşünün.

İşte yaşanan bu uygunsuz duygu ifadelerinin ardında “Duygu Kontrolsüzlüğü” olarak da bilinen bu etki olabilir. 

Joker filminin otobüs sahnesinden hatırlarsınız; yine duygu ifadesi o anki durumla uyuşmayan bir olay yaşıyor Joker ve bunun farkında olarak cebinde taşıdığı kağıdı yolcuya uzatıyor.

Kağıtta: “Güldüğüm için bağışlayın, ben hastayım. O anki ruh halime uymayan, ani, sürekli ve kontrol edilemeyen gülmeye sebep olan bir hastalık bu .” yazıyor…

Tam da Joker’in ifade ettiği gibi bir hastalık bu. Tanılama sürecinin ise atakların özelliklerine göre bir olduğunu ve dolayısıyla tanı koymanın zor olduğunu söylemek mümkündür. 

Bu soruna sahip kişilerin, sistem tarafından kabul görmeyenler grubunda olduğu söylenebilir. Yaşanan bu sosyal izolasyon, kişiyi depresyona kadar sürükleyebilir.

Psödobulbar etkiye neden olan ana unsur ise henüz tam olarak bilinmiyor. Joker filminde gördüğümüz etkinin temelinde; daha çok, erken çocukluk çağında yaşanan travmadan kaynaklı bir psödobulbar etki durumu olduğunu söyleyebiliriz.

Tedavi aşamasında şu an için hastanın semptomlarının kontrol altına alınabileceğini söyleyebiliriz. Araştırmalar sürdükçe, yeni tedavi yöntemleri de ortaya çıkacaktır diye umut ediyoruz.

O zamana kadar gülelim ağlanacak halimize…

 

Hazırlayan:

Psk. Burcu Aydın

 

Kaynakça:

https://www.google.com/amp/s/www.psikolojidenoku.com/joker-neden-guluyor/amp/

https://www.google.com/amp/s/evrimagaci.org/joker-neden-guluyor-psodobulbar-etki-nedir-8010/amp