Doğal Şifacı Doğa

Doğal Şifacı Doğa

Hiç çiçek sulamayanınız var mı? Peki ya hiç çiçek koklamayanınız? Eğer varsa, kendinizi hemen doğanın ve bitkilerin kucağına bırakmalısınız çünkü, bitkilerin ve doğal çevrenin insan sağlığı, mutluluğu ve üretkenliği üzerindeki olumlu etkileri birçok bilimsel araştırma ile gözler önüne seriliyor.

Örneğin, ABD’nin New Jersey eyaletinde bulunan Rutgers Üniversitesi, depresyonda olumlu duygulanımı artırmada çiçeklerin oldukça etkili olduğunu ileri sürüyor. Yaptıkları bir araştırmaya göre, kendisine çiçek gönderilen kişiler pozitif duygu artışı yaşıyormuş ve bu etki uzunca bir süre devam ediyormuş.

Başka bir araştırmaya göre ise, içerisinde bitki bulunan odalar mutluluk, rahatlama ve dinginlik gibi pozitif duyguların oluşmasına katkıda bulunuyormuş ve aynı zamanda iç mekanlardaki bu bitkilerin; insanların üretkenliğine, odaklanmasına, akademik performansına olumlu katkısı olduğu da gözlemlenmiş.

Ayrıca, bunları destekler nitelikteki farklı bir araştırmada; renkli objeler, renksiz objeler ve iç mekan bitkileri olmak üzere üç farklı şekilde dekore edilmiş odalardaki katılımcılara, kendilerini nasıl hissettikleri sorulmuş ve katılımcılar iç mekan bitkilerinin olduğu odada kendilerini daha arkadaş canlısı, daha kaygısız ve daha sevecen hissettiklerini belirtmişler.

Dolayısıyla, çiçeklerin olduğu bir ortamın daha enerjik hissettirmesinin, bahar aylarında burnumuza gelen çiçek kokularının gülümsememize yol açmasının bilimsel bir açıklamasının olduğunu da görmüş oluyoruz.

Bunların yanında, bitki yetiştirmenin de insan ruhu üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu görülüyor çünkü bitkiler, insan yaşamına bir anlamda örnek oluşturuyor. İnsanlara yaşamlarını sürdürebilmek için nelere gereksinim duyduklarını hatırlatıyor: Yayılma, çeşitlenme, büyüme ve olgunlaşma ile birlikte güçten düşme ve de ölme.

Dolayısıyla, bitkilerle uğraşmak kişiye kendi davranışlarının önemli ve etkili olduğunu hatırlatıyor, adımlarını planlamayı öğretiyor ve yaptıklarının sonucunu beklemek ise kişinin hayatına bir anlam katıyor. Özellikle konsantrasyon bozukluğu ve motivasyon eksikliği yaşanan durumlarda oldukça olumlu etkiler yaratabiliyor.

Bahçe ile uğraşmanın, çiçeklerle ve bitkilerle iç içe olmanın bu olumlu psikolojik etkilerinin yanında tansiyonu düşürme, stresi azaltma ve kasları gevşetme gibi fizyolojik etkilerinin de olduğu göz önünde bulunudurulduğunda doğaya sahip çıkmanın ve onunla iç içe olmanın önemi bir kez daha fark ediliyor, çünkü doğa bizim en büyük şifacımız.

 

Hazırlayan:

Psk. Melis Sağlam

 

Kaynakça:

Nieuwenhuis, M., Knight, C., Postmes, T., & Haslam, S. A. (2014). The relative benefits of green versus lean office space: Three field experiments. Journal of Experimental Psychology: Applied, 20(3), 199–214.

Shibata, S., & Suzuki, N. (2004). Effects of an indoor plant on creative task performance and mood. Scandinavian Journal of Pyschology: 45(5), 373-381.

Gilchrist, K., Brown, C., & Montarzino, A. (2015). Workplace settings and wellbeing: Greenspace use and views contribute to employee wellbeing at peri-urban business sites. Landscape and Urban Planning:138, 32-40.