Olumlama Yaparak Pozitif Kalmak Mümkün mü?

Olumlama Yaparak Pozitif Kalmak Mümkün mü?

Kendinizi sık sık olumsuz düşünce ve duygularla çevrili buluyor musunuz? Evet dediyseniz, hayatınıza olumlama pratiğini getirmenin zamanı geldi.

Olumlama temelde olumlu yönde bir dürtüdür. Onaylamaları dinliyorsanız veya ilk kez yüksek sesle söylüyorsanız, biraz garip gelebilir. Ancak beyniniz ve yaşamınız üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Zihniniz önemli bir rol oynar ve bu nedenle günlük olarak konuşarak, yazarak veya düşünerek olumlama, zihniyetinizi daha olumlu bir yöne doğru geliştirmek için olumsuz düşüncelere meydan okuyabilir. Bu sadece olumsuz düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sizi motive edecek ve özgüveninizi artıracaktır.

Kişisel gelişim kitaplarının her zaman olumlu düşüncelerin ve olumlu bir bakış açısının kişinin hayatında nasıl mucizevi değişiklikler getirebileceğinden bahsettiğini gördük. Ve aslında yanılmıyorlar çünkü arkasında bilim var.

Social Cognitive and Affective Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma, düzenli olarak olumlamalar yaptığımızda beynimizde neler olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, olumlama uygulamasının beyindeki ödül merkezlerini-ventral striatum (VS) ve ventromedial prefrontal korteksi (VMPFC) aktive ettiğini bulmak için MRI kullandılar. Basitleştirmek gerekirse, bu alanlar, en sevdiğiniz yemeği yemek veya bir ödül kazanmak gibi diğer zevkli deneyimlere yanıt veren aynı ödül merkezleridir.

Baş araştırmacı Christopher Cascio, “Birçok çalışma, bu devrelerin ağrıyı azaltmak gibi şeyler yapabildiğini ve tehditler karşısında dengeyi korumamıza yardımcı olduğunu göstermiştir” dedi.

Bu nedenle, kendini onaylamayı uygulamak, beynin sizi mutlu ve olumlu yapan alanlarını harekete geçirmeye yardımcı olur.

Kendini onaylama uygulamasına nasıl başlanır?

Bir gün oturup hayatınız hakkında olumlu ve güzel şeyler hakkında düşünmeye ve konuşmaya başlamanın kolay olmadığını biliyoruz. Pratiğe ihtiyacımız var. Ama nasıl? Bunu yanıtlamak için Gurugram, Fortis Memorial Araştırma Enstitüsü Ruh Sağlığı ve Davranış Bilimleri Bölüm Başkanı Kamna Chhibber şöyle anlatıyor.

Chhibber, “Sizi pozitif yapan ve işinize yarayan içerikleri tüketmek çok önemli. Günümüzün sosyal medya dünyasında, pozitiflik yayan sayfaları veya rol modelleri takip edin.”

Chhibber ayrıca, kendini onaylama pratiği ile şükran pratiği yapmanız gerektiğini, günü tüm iyi şeyleri hatırlayarak bitirmeniz gerektiğini, doğru ve olumlu zihniyetin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Sizi ayakta tutan gücü bulmak için geçmişe gitmek, kendinizi doğrulama konusunda size daha fazla yardımcı olacaktır. Bu şeyler, kişisel ve uyarlanabilir onaylamaları bulmanızı sağlar.

 

Psk. Berfin Gurbet MUTLU

KAYNAKÇA:

Sherman, D. K., & Cohen, G. L. (2006). The psychology of self‐defense: Self‐affirmation theory. Advances in experimental social psychology38, 183-242.

Cohen, G. L., & Sherman, D. K. (2014). The psychology of change: Self-affirmation and social psychological intervention. Annual review of psychology65, 333-371.