Aşk mı Aşk Bombardımanı mı?

Aşk mı Aşk Bombardımanı mı?

İlişkinin başında sürekli size hediyelere ve iltifatlara boğan partneriniz birden tam tersi birine mi dönüştü? İnsanlar her zaman göründükleri gibi değildir ve bazen yüzeyin altında gizlenen art niyetler vardır. Uyanık ve bilgili olmak, yalnızca tehlike işaretlerini tanımanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda aşk bombacılarının da farkında olmanıza yardımcı olur. Bu, her partnerin sizin için tehlike oluşturacağı anlamına gelmez, ancak bazıları olabilir.

Kendinizi aşk bombalamasının alıcı tarafında bulursanız, bu, veren taraftaki bireyle bağları koparmak için büyük bir tehlike işaretidir.

Aşk bombalaması, bir kişi aşırı miktarda büyük jestlere, sevgi belirtilerine ve takdir ve iltifatlar gibi çeşitli eylemlere maruz kaldığında gerçekleşir. Çoğu durumda, ilk aşamalar alıcı partner için çok gurur vericidir ve kendilerini özel hissedebilirler. Hatta birçok kişi gerçekten sorunlu olup olmadığını sorgulayabilir. Sonuçta, sevgi ve şefkat belirtileri görmenin nesi yanlış olabilir?

Bununla ilgili sorun, gizli art niyetlerde yatmaktadır. Kişi zihinsel manipülasyona katılmaya başlayana ve zamanınızı ve enerjinizi tekelleştirme girişiminde bulunana kadar tatlı görünüyor. Gerçek sevgi gösterilerinden farklı olarak, bu tamamen sizi karakter kusurlarından uzaklaştırmak, ilişkide toksik bir dinamik oluşturmak ve nihayetinde hayatınızın kontrolünü sürdürmek amacıyla gerçekleşir. Başlangıçta zararsız gibi görünse de zaman geçtikçe aşk bombacısı sonunda karşılığında bazı şeyler beklemeye başlayacaktır. Görünüşte tatlı eylemlerinin ardındaki karanlık, sinsi doğa, zaman geçtikçe kendini eninde sonunda ortaya çıkaracaktır.

Bu düşünce dizisi anlaşılabilir olsa da, aşk bombası atan bir kişinin davranışlarından sorumlu olanın tek kişinin kendileri olduğunu anlamak önemlidir. Sıcak ve soğuk arasındaki geçiş, bunu yaşayan kişinin suçu değildir. Aşk bombacıları genellikle narsisizm ve düşük özgüvene sahiptir; bu nedenle, kararsız davranışları, güvence ve kendi kendini tatmin etme konusundaki çaresizlikleri nedeniyle ortaya çıkar. Aşk bombalaması yaşayan kişiler, aşk bombalama yapan bireyin eylemlerinden sorumlu değildir.

Bunu tam olarak kavrayabilmek için, bu tür davranışları sergileyen bireylerin ruhsal durumlarını değerlendirmemiz gerekir. Narsisizm bir yana, aşk bombası insanları derinlere yerleşmiş yetersizlik duygularıyla boğuşur. Ayrıca, genellikle romantik bir partnerle birlikte olmaya değerlerinden yoksun olduklarından korkarlar. Büyük jestlerin ve romantik eylemlerin aşırı bolluğu, içlerinde savaştıkları düşük benlik saygısını aşırı telafi etme girişiminden başka bir şey değildir. Bu aynı zamanda, aşk bombacılarının, insanları büyük bir dikkat ve jestlerle deneyimledikten sonra neden ikiyüzlülük yapmaya meyilli olduklarını da açıklıyor. Bazen hedefledikleri insanları gölgelemek, bir tür güç veya kontrol sağlamanın çarpık yoludur.

 

Psk. Berfin Gurbet MUTLU

 

Kaynakça:

https://www.verywellhealth.com/love-bombing-5217952

Strutzenberg, C. (2016). Love-bombing: a narcissistic approach to relationship formation.

James, O. (2018). Love bombing: a simple self-help intervention for parents to reset their child’s emotional thermostat. In From Broken Attachments to Earned Security (pp. 27-39). Routledge.