Aşk, arkadaşlık, özlem, şefkat gibi pek çok duygu tek bir hareketle gösterilebilir, sarılarak… İnsanlar birbirleriyle aralarındaki bağı ve sevgiyi en kolay şekilde ve sıklıkla sarılarak gösterirler. Sarılmak; sevdiklerimizle aramızdaki bağı kuvvetlendirir, yalnız olmadığımızı ve bize destek olan birileri olduğunu hissetmemizi sağlar.
Aynı zamanda, sarılmanın bedenimiz üzerindeki olumlu etkisi de bilimsel bir gerçektir. Yapılan araştırmalar birbirini seven iki insanın 20 saniye boyunca sarılmasının insan bedenine olumlu birçok etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Örneğin oksitosin, hem erkeklerde hem de kadınlarda hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan ve mutluluk, aşk, sevgi gibi duyguların kaynaklarından olan bir hormondur.İşte, sarıldığımızda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Ayrıca, sarılmak kalp sağlığımıza da iyi gelen bir eylemdir.Yapılan araştırmalarda sarılma esnasında yayılan oksitosinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı ortaya konmuş, 20 saniye boyunca gerçekleşen sarılmanın kan basıncını düşürdüğü ve kalp atışlarını yavaşlattığı görülmüştür.
Tüm bunların yanında, sarılma anında salgılanan bu oksitosin hormonu kişileri daha olumlu ve pozitif düşünmeye de yönlendirirken günlük hayatımızda karşımıza çıkan olumsuzluklara karşı daha sakin kalabilmemize de olanak sağlar.
Dolayısıyla, sevdiğimiz birine sarılmak daha mutlu ve huzurlu hissetmemize yardımcı olur. Mutluluk seviyemiz arttıkça da acıya karşı direncimiz de aynı oranda artar ve hissettiğimiz acının, üzüntünün azalmasına yardımcı olur. Öyle ki, sevdiği birinin ölüm acısını yaşayan kişileri en iyi sakinleştiren şeyin sarılmak olduğu ortaya konmuştur.
Sarılma anında gerçekleşen küçük donuşlar, beyinle doğrudan iletişimde olan “afferent c” denilen tensel sinirleri harekete geçirir. Bu sinirler, beyinle bağlantı kurarak endorfin salgılanmasını sağlar. Bir ağrı kesici etkisi yapan endorfinler, daha az acı çekmemizi ve sakinleşmemizi sağlamış olur.
Bu sebeple, oksitosin ve endorfin salınımının, dolayısıyla da sarılmanın hem ruh hem de fiziksel sağlığımıza oldukça olumlu etkisi olduğunu söylemek mümkündür.
Hazırlayan:
Psk. Melis Sağlam
Kaynakça:
Cohen, S., Janicki-Deverts, D., Turner, R. B., & Doyle, W. J. (2015). Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness. Psychological Science, 26(2), 135–147.
Sumioka, H., Nakae, A., Kanai, R. et al. Huggable communication medium decreases cortisol levels. Sci Rep 3, 3034 (2013).