Duygusal yeme ise fizyolojik açlık hissinden bağımsız negatif yüklü duygularla baş edebilmek için geliştirilen uyumsuz bir baş etme yöntemdir.
Karşılanmamış ihtiyaçların yarattığı duygularla karşılaşmak oldukça zordur. Eğer kişi karşılaştığı bu duyguların gerçekte ne anlam ifade ettiğini bilmiyorsa; bu duygunun ona ne anlatmak istediğini anlamakta zorlanır ve bu zorlantının yarattığı rahatsızlıktan bir an önce kurtulmak ister.
Duygusal yeme, tam da bu noktada devreye girebilir. Kişi, o anda deneyimlediği duygu ile baş edebilmek için yemenin hissettirdiği olumlu duyguları kullanmaya başlayabilir. Bu durum kısa vadede kişi için rahatlatıcı bir etki yaratsa da sonrasında ortaya çıkan suçluluk ve utanç gibi duygular, kişi için uzun vadede kısır döngü halini alan duygusal yeme sorununa sebep olabilir.
Duygusal yemenin en temel özelliği, kişinin yemesine rağmen doymadığını hissetmesidir.
Dolayısıyla, yeme eylemi için aç olma sinyallerinin kişi için artık önemsiz bir hal alması ve yeme ile ilişkinin bozulmasıdır.
Bunun birçok sebebi olabildiği gibi yemek ile ilişkiyi yeniden yapılandırmak da mümkündür. Atılacak önemli adımlardan biri neden bu baş etme yönteminizi kullandığınızı fark ederek, duygusal açlığı fiziksel açlıktan ayırt edebilmektir.
Duygusal yemek yeme davranışı kişilerin hayatlarına psikolojik olduğu kadar fizyolojik de zarar verir. Duygusal yeme sadece bugünün bize getirdiği bir davranış sorunu olamayabilir. Buna bağlı olarak duygusal yeme sorununun günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Hazırlayan: Psk. Burcu Aydın
Kaynakça:
https://www.yasantipsikoloji.com/yeme-sorunlari/duygusal-yeme-nedir
https://www.yasantipsikoloji.com/yeme-sorunlari/duygusal-yeme-sorunu
https://norapsikoloji.com/duygusal-yeme-bozuklugu/