Toksik Pozitiflik

Toksik Pozitiflik

Farkında mısınız artık neredeyse herkes daimi bir mutluluk formülünün peşinde. Neredeyse hiç kimsenin negatif duygulara tahammülü yok. “Pozitif düşün, hayatında pozitif olaylar olsun!” tarzında mesajlar, çevremizden sık sık duyduğumuz, sosyal medyada da çok sık maruz kaldığımız gördüğümüz cümleler haline geldi.

İnsanların kendini pozitif kalmak, pozitif olmak için bu şekilde zorlaması; psikolojimizi nasıl etkiliyor diye baktığımızda, “Toksik Pozitiflik” kavramı ile karşılaşıyoruz.

Bu kavramı, yaşanan yıkıcı durumlar sonrasında kaygıyı, üzüntüyü, endişeyi görmezden gelerek ya da küçümseyerek; “Hayat güzel, pozitif ol!” şeklinde mottolarla duyguları saklama, yok sayma çabası olarak tanımlayabiliriz.

Diyelim ki karşınızdaki kişiye bir sorununuzdan bahsediyorsunuz ve ne kadar üzgün hissettiğinizi anlatıyorsunuz. Karşıdan gelen cevaplar ise;

- Boşver, üzülme geçer.

- Daha kötüsü de olabilirdi.

- İyi tarafından bakalım.

- Bu da geçecek.

- Kafana taktığın şeye bak.

- Seninki de dert mi? Sen bir de benim başıma geleni dinle…

- Değmez.

şeklinde devam eden ve örneklerin çoğaltılabildiği cümleler oluyor. Karşınızda kişi duygularınızı dikkate almadan, size bu sözlerle karşılık veriyor ve dahası sizi pozitif düşünmeye zorluyorsa karşınızda bir toksik pozitiflik örneği var demektir.

Bize yanlışlık olduğunu düşündüren, negatifi görmezden gelip sadece pozitife odaklanmak aslında. Negatif duygulardan hoşlanmamak doğal kabul edilebilir. Ancak zaman zaman negatif duygulara sahip olmanın da normal olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Hayata sürekli negatif gözlerle bakmak da dengemizi sarsar, kendimizi sürekli pozitif hissetmeye çalışmak da. Burada önemini vurgulamak istediğim şey tam olarak “Denge ve Kabul.”

Mark Manson’ ın da belirttiği gibi: “Her şeyi iyi tarafından görmek iyi bir şey gibi görünse de gerçek şu ki, hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir.”

 

Hazırlayan: Psk. Burcu Aydın

Kaynakça:

https://www.uplifers.com/toksik-pozitiflik-negatif-duygulara-tahammul-edememe-durumu/