Bilim insanlarının araştırmaları hırsızlık ve zorbalık yapanların veya yalan söyleyenlerin beyinlerinin daha küçük olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar doğdukları günden bu yana 700 gönüllünün MR sonuçlarını inceledi. MR sonuçlarına göre, çocukluklarında antisosyal kişilik bozukluğu gösteren 45 yaşlarındaki bireylerin beyinlerinin yüzeyinin daha dar ve beyinlerinin bazı bölümlerindeki zarların da daha ince olduğu görüldü.
Bunun sonucunda da bu özellik, antisosyal davranışlar ile ilişkilendirildi. Ancak, bu durumun ırsi olup olmadığı, madde bağımlılığı, düşük IQ ve akıl sağlığıyla bağlantılı olup olmadığı belirsiz olarak kaldı.
Çalışmada gönüllüler üç gruba ayrıldı: Antisosyal davranışlarında devamlılık göstermeyenler, yalnızca ergenlik dönemlerinde antisosyal olanlar, hayatları boyunca antisosyal davranışlar gösterenler. Çalışmanın sonucunda, son grupta yer alan ve aralarında şiddet suçu işleyenlerin de bulunduğu 80 kişinin beyinleride yapısal farklılıklar olduğu görüldü.
Uzmanlar araştırma sonuçlarını Lancet Psychiatry dergisinde yayımladı. Bu araştırma, hayatları boyunca etraflarına saldıran bireylerin nöröpsikolojik farklılıkları olduğunu kanıtlar nitelikte bir çalışma olarak kabul edildi ve Londra UCL Üniversitesi’nden araştırmada imzası olan Dr. Christina Carlisi, bu bireylerin beyinlerinde, antisosyal davranışları engelleyecek sosyal becerilerinin gelişmesini zorlaştıran bir yapısal farklılık olabileceğini söyledi.
Ayrıca, araştırmanın yazarlarından Prof. Essi Viding de bu gruptaki bireylerin, anlayış ve yardıma ihtiyacı olan bireyler olduklarının farkına varılması ve şeytanlaştırılmamaları gerektiğini vurguladı. Yapılan bu araştırma, bilim dünyasına yapılmış büyük bir katkı olarak yer aldı.
Yine de, bu bireylerin beyin yapılarındaki farkların hayatlarının erken safhalarında da mevcut olup olmadığını ve dolayısıyla ömürleri boyunca antisosyal davranışlarının buna bağlı olup olmadığını tespit etmek mümkün olmadı.
Dr. Fairchild, birçok antisosyal davranış bozukluğunun uyuşturucu veya alkol kullanımı, sigara ve sağlıksız beslenmeye de bağlı olabileceğini söyledi.
Hazırlayan:
Psk. Melis Sağlam
Kaynakça:
https://www.bbc.com/news/health-51406572
Fitzgerald K. L., & Demakis G.J. (2007). The neuropsychology of antisocial personality disorder. Dis Mon. ;53(3):177-83.