“FOMO” olarak kullanılan kısaltma, “Fear Of Missing Out” kelime kalıbının baş harflerinden oluşmaktadır. Bu kelimenin kabul edilen Türkçe karşılığı “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu” dur.
FOMO terimi ilk olarak girişimcilere verilen bir yatırım tavsiyesinde, bir şeyleri kaçırmak için her yöne yatırım yapılmaması gerektiğini vurgulamak amacıyla kullanılmış bir kavramdır.
Bu tavsiye sonrasında; üreticilerin ‘bir ürün değil deneyim satmak’ pazarlama stratejisiyle, “Tanıtımı yapılan ürüne sahip değilsen bu deneyimi yaşamayı kaçırırsın.” sloganıyla piyasada var olmaya devam etmiş bir kavram haline gelmiştir.
“Komşunun tavuğu, komşuya kaz görünürmüş.” Atasözünde de, FOMO durumunu besleyen ve bu tüketimi destekleyen görüşün varlığını, eski zamanlardan beri sürdürdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.
FOMO, günümüzde daha çok sosyal medya kullanımı ile yakından ilişkilidir. Sosyal medya hayatlarına maruz kalmak FOMO duygusunu kişiler üzerinde daha belirgin hale getirmiştir.
Bu duyguyu, kişinin hayatını başkalarının hayatlarıyla kıyaslayarak onlardan geri kaldığını hissetmesi, gündemi kaçırma korkusu nedeniyle sürekli sosyal medyada kalıyor olması, online değilken bile bir şey kaçırırsam endişesi yaşıyor olması olarak tanımlayabiliriz.
Bu duyguyla ortaya çıkan ve kişinin kendisinin olmadığı ortamlarda; takip ettiği kişilerden daha az eğlendiği-gezdiği, başkalarının daha iyi hayatlar yaşadığı hissine kapılması ve başkalarının deneyimlediklerinin kişiye daha iyi görülmesi düşünceleri örnek olarak gösterilebilir.
Gündemde olan bir dizinin ya da filmin izlenmesi, aynı şekilde uygulamalarda en çok dinlenen şarkının dinlenmesi, çok satanlarda olan bir kitabın okunmasının arkasında “Geride kalmamak, ortamdaki sohbetlerine dahil olmak.” düşüncesi eminim size de pek yabancı gelmemiştir.
Bu duygu ile nasıl baş etmeliyiz, nasıl bir alternatif olmalı diye düşünecek olursak; durumun tamamen kişisel olduğunu göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
FOMO durumunuzu tetikleyen etkeni bulmak bu durumda öncelik olmalı. Sonrasında bu tetikleyiciyi sorgulamak ve üzerindeki kontrol algısını düzenleyerek mevcut hayatınızı zenginleştirmek, hissedilen bu duygunun üzerinde iyileştirici bir etki ortaya çıkarabilir.
Hazırlayan: Psk. Burcu Aydın
Kaynakça:
https://www.fo-der.org/fomo-nedir-ve-nasil-basa-cikilir/
https://www.ticimax.com/blog/fomo-nedir-pazarlamada-nasil-kullanilir