İkarus Düşerken…

İkarus Düşerken…

Giritli mimar olan Daidalos ve oğlu İkarus, Kral Minos’un emriyle labirente kapatılmıştır. Oradan kaçıp kurtulmanın yollarını arayan Daidalos, uzun çalışmalardan sonra kendisi ve oğlu için bir çift kanat yapmış ve bunları balmumuyla omuzlarına tutturmuştur. 

Daidalos uçmadan önce oğlu İkarus’ a; çok alçaktan uçarsa denize düşeceğini, çok yüksekten uçarsa güneş ışınlarının bal mumlarını eritmesi yüzünden kanatlarını kaybedeceğini, bu sebeple dengeli bir şekilde uçması gerektiğini hatırlatır ve ikisi de uçmaya başlarlar.

İkarus, uçuşu sırasında babasının sözlerini unutur ve dengeli bir uçuş gerçekleştirmez. Başarısından duyduğu gurur, özgürlük hissi ve gökyüzünde uçuyor olmak onu büyüler ve yükseldikçe yükselir. Güneşe yaklaştıkça balmumundan kanatları erimeye başlayan İkarus, denize düşüp ve boğularak ölür.

Bu nedenle Ege Denizi’nde Sisam Adası çevresindeki deniz, İkarus Denizi olarak adlandırılmaktadır.

İkarus’un Düşüşü, farklı farklı düşüncelerin ortaya çıkmasını sağlar. Herkes bu hikayeden farklı bir pay alır:

 

  • Bir kısım insan bu düşüşü; ergenlerin ailelerinden bağımsız hareket etme ve kendi rotalarını çizme arzularını tanımlarken, bir kısım insan da hayatta dengeli olmanın önemi üzerine fikirlerle tanımlar. 

 

  • Öyle ki; yeni motosiklet ya da uçak kullanan sürücülerin, bu aktiviteyi başarabiliyor olmanın verdiği haz ile zaman zaman kontrolsüz ve abartılı bir özgüvene sahip olabilecekleri ve riskli davranışları sebebiyle “İkarus Sendromu” adı verilen bir sendroma yakalandıkları söylenir.

 

Bu mit aynı zamanda birçok sanat eserine de ilham kaynağı olmuştur. 

 

  • Yazar Peter Beinart, bu öyküden hareketle İkarus Sendromu adını taşıyan kitabında, aynı isimle anılan bir yönetim ilkesi geliştirmiştir. 

 

  • Sinema’da, 1985 yapımlı ve yönetmenliğini Terry Gilliam’ın üstlendiği “Brazil” isimli filmde İkarus Düşüşü’ ne atıfta bulunulan rüya sahnesi çekilmiştir.

 

  • Ressam Pieter Brueghel, 1558 yılında “İkarus’un Düşüşü Sırasında Sıradan Bir Manzara” isimli eserinde, İkarus mitinden ilham almıştır.

 

  • W. C. Williams, Anne Sexton, Heimsoeth gibi birçok şairin şiirlerine de ilham olmuştur. 

 

Peki, sizin bu hikayeden aldığınız pay nedir?

 

Hazırlayan:

Psk. Burcu AYDIN

 

Kaynakça:

https://www.tarihlisanat.com/ikarus-yunan-mitolojisi/

https://www.yorungedergi.com/2019/01/ikarus-sendromu/

https://mozartcultures.com/bilim-ve-sanat-insanlik-icin-bir-nimet-mi-yoksa-lanet-mi-ikarus/

https://www.mahfiegilmez.com/2018/12/ikarus-sendromu.html?m=1